Niewystarczająca podaż wapnia przyczynia się do utraty masy kostnej i zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy. Chociaż produkty spożywcze zawierające ten składnik mineralny są stosunkowo łatwo dostępne, to jednak jego absorpcja nigdy nie wynosi 100%. Może się wahać w granicach 10-75% i zależy nie tylko od wieku i stanu zdrowia[1], ale też innych przyjmowanych substancji. Co ma dużo wapnia o wysokiej przyswajalności?
Co wpływa na poprawę wchłaniania wapnia?
Istnieją sposoby na to, żeby skutecznie zwiększyć wchłanianie wapnia. Aby poprawić absorpcję w przewodzie pokarmowym, a dodatkowo ograniczyć jego wydalanie, należy uzupełnić dietę w substancję takie jak witamina D czy magnez. Do innych substancji o podobnym działaniu zaliczamy również inulinę oraz inne niestrawne sacharydy, niektóre aminokwasy, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, fosfopeptydy kazeiny, foswityny i laktozę[2].
Co utrudnia wchłanianie wapnia?
Niestety istnieje też wiele czynników, które ograniczają wchłanianie wapnia. Zaliczamy do nich również m.in.:
•     niewystarczające spożycie witaminy D,
•     nadmierne spożycie żelaza, 
•     nieprawidłową proporcja zawartości wapnia do fosforu, 
•     obecność fitynianów (produkty zbożowe) i szczawianów (m.in. szczaw, szpinak) w diecie[3], 
•     nadmierne spożycie białka zwierzęcego,
•     nadmierne spożycie błonnika pokarmowego nierozpuszczalnego w wodzie,
•     nadużywanie alkoholu i kofeiny.
Oprócz tego na procesy absorpcji wapnia wpływają też zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego oraz zbyt wysokie pH w żołądku[4].
 
Polecamy:
Co ma dużo dobrze przyswajalnego wapnia?
Tym, co ma dużo wapnia o bardzo dobrej przyswajalności, jest mleko krowie i przetwory mleczne, takie jak sery dojrzewające, jogurty, twarożki czy serki homogenizowane. Tego rodzaju produkty zawierają stosunkowo dużą ilość tego pierwiastka. Oprócz tego znajduje się w nich laktoza, która zwiększa wchłanianie wapnia. Oprócz tego wyróżniają się odpowiednim stosunkiem wapnia do fosforu (1:1), co również ma istotne znaczenie dla zdrowia[5].
 
Osoby, które nie tolerują laktozy, nie muszą całkowicie rezygnować ze spożywania przetworów mlecznych. Można sięgnąć po takie, w których laktoza została częściowo rozłożona. Zaliczamy do nich m.in. mleczne napoje fermentowane, czyli kefiry i jogurty, a także sery podpuszczkowe dojrzewające (żółte).
Źródło: : www.zdrowie.pap.pl
*Artykuł ma charakter informacyjno-edukacyjny i nie może być traktowany jako źródło porad medycznych. W sytuacji problemów ze zdrowiem należy udać się po pomoc do odpowiedniego profesjonalisty medycznego.












![Rodzina straciła dom i ukochane psy. Potrzebna jest pomoc! [AKTUALIZACJA] Rodzina straciła dom i ukochane psy. Potrzebna jest pomoc! [AKTUALIZACJA]](https://static2.przegladotwocki.pl/data/articles/sm-4x3-rodzina-stracila-dom-i-ukochane-psy-potrzebna-jest-pomoc-aktualizacja-1760641502.jpg)






![Wyrok dla hien cmentarnych. Poszkodowany: „To nie kara, to kpina ze sprawiedliwości” [FOTO]](https://static2.przegladotwocki.pl/data/articles/sm-16x9-wyrok-dla-hien-cmentarnych-poszkodowany-to-nie-kara-to-kpina-ze-sprawiedliwosci-1761861824.jpg)



Napisz komentarz
Komentarze