Już w najbliższy poniedziałek, 15 września, w godz. 9.00–13.00 w Ochotniczej Straży Pożarnej w Gliniance ((ul. Napoleońska 48, gm. Wiązowna) mieszkańcy będą mogli wziąć udział w akcji honorowego krwiodawstwa. – Akcję organizuje Oddział Klubu Mundurowego HDK Legion przy naszej jednostce. Zachęcamy wszystkich do udziału – podkreśla prezes jednostki, Artur Gniadek. I dodaje także, że każdy, kto zdecyduje się oddać krew, oprócz ustawowych dwóch dni wolnego i pakietu kalorycznego, otrzyma od strażaków drobny upominek. Artur Gniadek przypomina również, aby zabrać ze sobą dokument (dowód osobisty lub inny dokument potwierdzający tożsamość).
Druga część akcji
Oprócz oddawania krwi, podczas wydarzenia planowane jest także uroczyste przekazanie sprzętu wyposażenia osobistego dla strażaków, w tym mundurów, hełmów i rękawic, pozyskanych dzięki wsparciu Marszałka Adama Struzika. – To ważny moment dla naszej jednostki – zaprasza prezes OSP Glinianka.
Jak przygotować się do oddania krwi
Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa zaleca:
- Upewnij się, że nie masz objawów przeziębienia ani innych dolegliwości.
- Przed oddaniem krwi unikaj wysiłku fizycznego i dobrze się wyśpij.
- Nie spożywaj alkoholu w ciągu 24 godzin przed donacją.
- Wypij co najmniej 2 litry wody lub soków w ciągu 12 godzin przed oddaniem krwi.
- Około 1 godzinę przed oddaniem krwi zjedz posiłek. Unikaj tłustych potraw.
Czego NIE jeść przed oddaniem krwi?
- tłustego mleka, śmietany, masła, majonezu,
- jajek,
- tłustego mięsa i wędliny (kiełbasa, pasztet, parówki),
- tłustych ryb (łosoś, makrela),
- ostrych przypraw,
- fast food-ów (chipsy, frytki, hamburgery).
Co MOŻNA jeść przed oddaniem krwi?
- chudy ser biały,
- chude wędliny (drobiowe),
- pieczywo,
- mleko, zupy mleczne, makarony, płatki śniadaniowe, ryż, kaszę,
- owoce, warzywa,
- miód, dżem, powidła,
- ryby, chude mięso gotowane, chudą wołowinę, drób.

Czytaj także:
Napisz komentarz
Komentarze